Miért fontos a kölyökkutyák kozmetikához szoktatása?

Sokkal könnyebb a kutyust fiatal korban hozzászoktatni a fésüléshez-ápoláshoz! Ha elhanyagoljuk, és csak 7-8 hónaposan hozzuk el, ráadásul nem is fésültük szakszerűen addig, akkor bizony sok hosszú és fájdalmas percet okozunk neki. A filcesedett szőrt sok esetben sajnos nagyon rövidre kell nyírni.

Ha már kölyök korban rendszeresen látogatja a kozmetikát, a későbbiekben a kutyusnak és a kozmetikusnak is sokkal kiegyensúlyozottabb, vidámabb művelet a szépülés. Hogyan is néz ki a gyakorlatban?

Első alkalommal ismerkedik a kutya a kozmetikussal, az eszközökkel, műveletekkel, illetetve hasznos tanácsokkal látjuk el a gazdit az otthoni ápolással kapcsolatban. Ez körülbelül 15-20 perc és ingyenes. A későbbi alkalmakkor a szükséges egészségügyi nyírást (nemi szervek, végbél, mancsok), karomvágást, a fülszőr szedést, szemek és fülek tisztítását végezzük el, valamint a teljes szőrt átfésüljük (bontást nem tartalmaz). Ezek után következhet majd az első komplett generál, ami a fürdést és a gépi vagy ollós vágást, trimmelést is tartalmazza.

FÜLEK: bizonyos fajtáknál fontos, hogy a fülekből ki legyen szedve a szőr, mert könnyen gyulladást okozhat. Amennyiben a kutyus megfelelően hozzá van szoktatva és a fülek egészségesek, ez egy gyors, fájdalommentes művelet.

KARMOK: ha természetesen (aszfalton sétáltatás) nem kopik eléggé az eb körme, könnyen begyullad, betörik, és a kutyának fájdalmas, amikor a körmein jár. A karomvágást bízzuk inkább szakemberre a körömben lévő erek és idegvégződések miatt!

TALPAK: a talppárnák közötti szőrt is rendszeresen ki kell vágatni, nyáron a toklász ragadhat bele és igényelhet állatorvost, télen a hó fagyhat be a talppárnák közé, és piszokból is többet hoz fel a lakásba.

EGÉSZSÉGÜGYI NYÍRÁS: a nemi szervek körül is érdemes nyírni a szőrt, mert könnyen csomósodik és baktériumok telepedhetnek meg rajta. A szemzug környékén is esetenként jobb röviden taratani a szőrt, mert irritálhatja a kutya szemét, gyulladást okozhat, jobban csipásodhat.